show episodes
 
Artwork

1
Hverdagspsyken

The Human Aspect

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Ukentlig
 
Hverdagspsyken setter sammen med nye gjester hver uke ord på tabubelagte og stigmatiserte temaer som vi tenker, og føler på, men få av oss snakker om. Dette er podcasten for deg som ønsker å utfordre egne perspektiver, samtidig som du lærer nye ting om hverdagspsyken til eget liv. Om det være seg i jobbsammenheng, privat eller som pårørende til noen som står i en vanskelig utfordring. Lær og få unik innsikt fra spennende eksperter, fagfolk og mennesker som selv har stått i alt fra depresjon, ...
  continue reading
 
Artwork

1
Poprådet

Aftenposten

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
Reality-TV, moteskandaler, maskerte artister, TikTok-mat, Twitter-feider, filmfestivaler, og seriene alle sier du bare må se. Poprådet tar seg av de aller viktigste sakene hver uke med ett mål for øye: Finne ut hva feedene våre forteller om tiden vi lever i. Kontakt: [email protected]
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Hva er altruisme og hvor har den blitt av? I denne episoden går vi i dybden på altruisme (vår evne til å føle og handle for andre, både nære og fjerne). Ikke minst hvordan altruismens posisjon har endret seg i våre liv. Du får møte psykologen Sivert Straume som har brent for temaet siden han undersøkte dens posisjon i vårt samfunn som en del av sin…
  continue reading
 
Hvorfor er dualisme viktig for å håndtere egne følelser og utfordringer? I denne episoden ser vi på hvorfor vår evne til å holde flere perspektiver, men også motstridende følelser, er viktig for å håndtere livet godt. Ikke bare fordi livet er fylt med kompleksitet og motsigelser, men også fordi dette ofte er kjernen i kraften bak perspektiv og tera…
  continue reading
 
Følg Norsk Prepp i sosiale medier: TikTok Instagram Facebook LinkedIn Støtt oss på Patreon og få bonusepisoder og ekstramateriale: Norsk Prepp på Patreon Servebolt: Les om vår samarbeidspartner Servebolt Om musikken i episoden: Musikk fra Norwegian Giants Kontakt oss: Mer info om oss finner du på Norskprepp.no…
  continue reading
 
Det er helt naturlig å føde. Men det tar også livet av millioner av kvinner på verdensbasis hvert år. I lys av debatten om uassisterte hjemmefødsler spør vi, hvor farlig er det å føde uten hjelp? Fødselslege Sindre Grindheim tar for seg risikofaktorer, hjemmefødsler, overbehandling og fødselsskader i denne episoden.…
  continue reading
 
Hvordan påvirkes vi av vold i nære relasjoner og hvordan skaper man et nytt liv etter volden? I denne episoden går vi i dybden på hvordan det påvirker oss når vi opplever vold i nære relasjoner, men også hvordan livet gjenoppbygges etter disse opplevelsene. Du får møte sykepleier Silje Margrethe Jensen og samfunnsengasjerte Roya Sori som har selvop…
  continue reading
 
Hvorfor ser vi en økning i ADHD henvendelser? I denne episoden ser vi dypere på hva som ligger bak økningen i henvisninger og henvendelser knyttet til ADHD. Du får møte de engasjerte fagpersonene Dawn Elizabeth Peleikis og Einar Aasen Tryti. Dawn har jobbet med ADHD og traumer i en årrekke som psykiater og Einar møter det som nevropsykolog. De dele…
  continue reading
 
En rekke land har gått bort fra absolutte forbud mot aktiv dødshjelp de siste årene. Men i Norge vil ikke politikerne engang utrede spørsmålet - selv om flere undersøkelser viser at nordmenn flest støtter aktiv dødshjelp. Jussprofessor Sören Koch forklarer hvordan man kan gå frem for å lage en lov om noe så vanskelig som retten til å dø.…
  continue reading
 
Hvor ligger kraften i terapi og hvordan skapes rammene for godt endringsarbeid? I denne episoden ser vi nærmere på kraften i terapi og hvordan ulike krefter har skapt narrativer rundt hva som er viktig i endringsarbeid, som ikke tjener brukerne. Du får møte den erfarne og engasjerte psykologspesialisten Arne Repål som jobbet i hele systemet fra bun…
  continue reading
 
Går det an å se for seg fred i Ukraina om ikke så lenge? Kan vi se for oss en verden uten krig? Vi snakker om hvordan vi kan preppe samfunnet for å bli så fredelig som mulig, og hva som skal til for å få til en varig, fredelig løsning i Ukraina. Gjest i Studio er Jørn Sund-Henriksen, leder i Norsk/Ukrainsk venneforening og kjent fra Ukrainapodden. …
  continue reading
 
Hvordan kan diagnosene bli en felle og hva er skyggesiden til dette fokuset? I denne episoden snakker vi om diagnosesystemet og hvordan den medisinske modellen som ligger til grunn utfordres mer og mer. Mange ønsker å skape et diagnosefritt system som setter personens opplevelser i sentrum. Du får møte barne- og ungdomspsykiater Henriette Kirkaune …
  continue reading
 
Har vi god oversikt over de faktiske farene i samfunnet, og prioriterer vi riktig for å sikre god beredskap? I tankesmien Langsikt tenker de litt annerledes om dette enn man gjør i politikken. Fagsjef Aksel Braanen Sterri er gjest i studio for å dele sine tanker om beredskap, prepping og politikk. Vi snakker blant annet om: Pandemi Kunstig intellig…
  continue reading
 
I denne episoden går vi i dybden på livet, der noen av oss får opplevelser som ofte blir definert som “uvirkelige” eller “psykotiske”, og systemet ofte møter oss hardt med tung medisinering. Du får møte Jan Magne Sørensen som deler fra sin reise og opplevelser, og sammen med Birgit Valla snakker om hvordan man kan vokse forbi sine traumer, både de …
  continue reading
 
Hva skjer når samfunnet slutter å romme vår naturlige skepsis og nysgjerrighet? I denne episoden skal vi se på hvordan det er å ytre sine meninger når disse ikke er “mainstream” eller følger myndigheter, og samfunnet reagerer med sosial kontroll. Du får møte to mennesker som har opplevd dette på kroppen i Svein Østvik og Julia Benito, som deler sin…
  continue reading
 
Hva er eBehandling og hvor langt har den digitale innovasjonen kommet innen psykologi? I denne episoden går vi i dybden på eBehandling, som er på full fart inn i Norsk helsevesen etter over et tiår med skepsis, implementeringsutfordringer og siloarbeid, men også god innovasjon og spennende resultater. Du får møte psykologene og innovasjonssentusias…
  continue reading
 
Hvordan gjenerobrer man sin seksualitet etter overgrep og hvorfor er det så viktig? I denne episoden går vi i dybden på hvordan overgrep påvirker vår seksualitet og identitet. Du får møte terapeuten Malin Wästlund, sexologen Beate Alstad og Jeanette Knedahl som har levd erfaring. Beate Alstad deler hvordan hun som terapeut følte at hun fikk en over…
  continue reading
 
Hvordan prepper du for selve livet? Vi introduserer miniserien Prepp for Livet i denne episoden av Norsk Prepp podcast. Hvordan kan man egentlig preppe for et best mulig liv? Det er det overordnede temaet for Prepp for Livet. Vi snakker blant annet om: Prepp for å få barn Prepp for alderdom Prepp for eksamen Prepp for døden Prepp for bryllup Og del…
  continue reading
 
Hvordan er det å stå i en livskrise og hvordan utfordrer det vår eksistens? I denne episoden ser vi på livskriser og de psykologiske, men også de eksistensielle mekanismene det setter i gang hos oss. Du får møte filosof Alexandra Esdaile og psykologspesialist Jonas Rennemo Vaag som deler sine innsikter og perspektiver rundt dette. Jonas deler både …
  continue reading
 
Hvordan kan skjønnlitteraturen bedre vår forståelse av mennesket? I denne episoden ser vi på hvordan skjønnlitteraturen kan supplere og berike forståelsen av menneske og vårt indre liv, spesielt i en terapeutisk setting for behandler og klient. Du får møte psykologspesialist og skjønnlitteraturentusiast Eivind Normann-Eide som deler hvorfor han men…
  continue reading
 
Hva er Parkinson sykdom og hvordan lever man bedre med det? I denne episoden går vi i dypet på den raskest økende nevrologiske sykdommen i verden - Parkinson. Du får møte Silvia, som selv lever med sykdommen, og Parkinson sykepleier og rådgiver Lemia fra Norges Parkinsonforbund. De deler innsikt fra to forskjellige perspektiver rundt hvordan Parkin…
  continue reading
 
Årets riksprepper 2024 er Helsedirektoratet. Vi snakker om hva vi skal spise nå og hvordan Direktoratet prepper den norske befolkningen for bedre folkehelse. Med oppdaterte kostholdsråd prepper Helsedirektoratet befolkningen for en bedre folkehelse. Og med klimahensynene i rådene, prepper de også for en bedre klode. Vi snakker med Linda Granlund, d…
  continue reading
 
Hvordan kan livet sende oss på en reise som tar oss til institusjon som ungdom? Og hvordan påvirker det oss videre i livet? I denne episoden skal vi ta en reise i dypet på institusjonslivet, men også livet som kan føre oss dit og veien videre etter erfaringer med tvang, forverring og forbedring. Du får møte psykologen Johanne som har levd erfaring …
  continue reading
 
Hvordan fungerer følelsene våre og hvordan kan vi skape mer rom for dem? I denne episoden dykker vi ned i følelsene våre og ser på hvordan de påvirker livene våre. Du får møte de engasjerte psykologene Anne Hilde og Margrethe som begge jobber med emosjonsfokusert terapi, der følelser får en unik plass i terapirommet og livet. De deler hvordan vårt …
  continue reading
 
Hvordan oppstår traumer i oss og hvordan påvirker det oss både som barn og voksne? I denne episoden skal vi se på traumer fra to sammenfattende perspektiver - traumer i barndommen og traumer som kommer til uttrykk igjen i voksenalder. Du får møte psykologspesialist Guro Vigestad og traumeterapeut og forfatter Anneli Mjøen som jobber på hver sin sid…
  continue reading
 
Hvordan påvirker tilknytning våre forhold? I denne episoden dykker vi ned i parforhold for å se på hvordan vår evne og kapasitet til tilknytning påvirker oss i relasjoner med andre, spesielt i romantiske relasjoner. Du får møte psykologspesialistene og paret Ida og Stig som deler både fra egne reiser, men ikke minst fra deres rike innsikt, kunnskap…
  continue reading
 
Bruker vi gamle tanker for å løse vår tids utfordringer? I denne episoden ser vi på sykefraværet og hvordan det virker som at vi bruker gamle tanker i møte med vår tids største utfordringer. Du får møte psykolog og samfunnsengasjerte John Petter som mener at diskusjonen rundt løsningene på unge uføre og sykefraværet gjennomsyres av gamle tanker som…
  continue reading
 
Hva er tilknytning og hvordan forstår vi spedbarnspsykologien? I denne episoden ser vi nærmere på tilknytning som psykologisk fenomen og hvordan dette henger sammen med vår forståelse av spedbarnspsykologi. Du får møte psykologspesialistene Ida og Stig som har jobbet i feltet i årtier. De deler hvordan vi har økt vår forståelse av spedbarnsstadiet,…
  continue reading
 
Hva er egentlig ensomhet og hvordan påvirker den oss alle? I denne episoden skal vi se på ensomhet som konsept og lære mer om hvordan ensomhet oppstår, hva det er og hvordan det påvirker oss, men også hvordan vi kan forebygge og møte ensomheten. Du får møte forskerne og fagpersonene Linn og Tillmann som har brukt store deler av sine karrierer til å…
  continue reading
 
Norsk Prepp oppsummerer preppeåret 2024 og trekker frem de som har utmerket seg i år. Og vi kårer Årets Riksprepper! Hvem er årets mest preppete person eller organisasjon? Det diskuterer vi i denne episoden. Hvem har utmerket seg i 2024 innen prepping? Vi snakker om viktige ting i året som er gått, med fokus på prepping. Hvilke temaer, mennesker og…
  continue reading
 
Hva er egentlig mobbing og hvordan har den blitt digital? Har digitaliseringen av verden ført til at mobbingen er enda mer inngripende og hardtslående, og hvordan skal vi møte den for å snu trenden? I denne episoden går vi i dypet på mobbingens psykologi og ser på hvordan mobbing har utviklet seg inn i den digitale dimensjonen. Du får møte en av de…
  continue reading
 
Hva er sårbarhet og hvordan kan vi bli bedre på det? I denne jubileumsepisoden, nummer 300, har vi invitert en av våre første gjester, Simen Almås, til å snakke om hvorfor sårbarhet er så viktig i møte med livets utfordringer. Simen deler fra sin egen reise, der han ble alvorlig brannskadd som 13-åring og som overlevende fra Utøya. Simen deler hvor…
  continue reading
 
Hvilken rolle spiller kosthold og vaner på kvaliteten og lengden på livet? I denne episoden dykker vi ned i hvordan kosthold og vaner påvirker både kvaliteten og lengden på livet vårt. Du får møte legen Torkil og ernæringsfysiologen Inge som deler fra sin brede erfaring, men også egne endringer i kosthold og vaner. De snakker om hvordan samfunnet r…
  continue reading
 
Hva er egentlig smerte og hvordan påvirker det oss? I denne episoden går vi i dybden på smerte som konsept og hvordan det preger livene våre når vi står i det. Du får møte forskerne Silje og Henrik som har forsket på smerte og hvordan vi kan møte smerten på nye måter. De deler hvorfor unngåelse kan opprettholde og skape aspekter som hindrer livskva…
  continue reading
 
Hvordan kan vi møte det som opprettholder vår bekymring eller grubling på en god måte? I denne episoden går vi i dybden på terapiretningen metakognitiv terapi (MCT), som har utbredt bruk ved angst og depresjon for å redusere overtenking og symptomplager. Du får møte psykologene Ida Marie og Sunniva som begge har fordypet seg ekstra i denne terapifo…
  continue reading
 
I denne episoden snakker vi om prepping for studenter med gjest i studio Oda Oline Omdal, student og rådgiver i tenketanken Civita. Vi snakker blant annet om: Hvor mye vet studenter om egenberedskap? Har kommunikasjonen fra DSB og kommunen fungert? Har studenter i Oslo hørt om Egenberedskapsuka? Hvilke situasjoner tror vi studenter er godt preppet …
  continue reading
 
I en jungel av livsstilsråd og trender kan ukens gjest, Torbjørn Røe Isaksen, berolige unge identitetssøkende individer med at de vil få barn en gang. Vi spør om vår generelle lave intelligens er suksessen bak «Norges Dummeste», om man blir kriminell av «Brekket» og spekulerer på hvem som får årets album-grammy. OG selvfølgelig: «Maskorama».Med The…
  continue reading
 
Hva er egentlig kommunikasjon og hvordan påvirker det oss emosjonelt? I denne episoden skal vi gå i dypet på hva kommunikasjon er, og hvordan det påvirker psyken vår når kommunikasjonen er god og dårlig. Du får møte de engasjerte ekspertene Grethe og Gøril som deler fra sin lange erfaring som veiledere og rådgivere innen kommunikasjon. De løfter fr…
  continue reading
 
Hva betyr det å være pårørende og hvordan påvirker det oss? I denne episoden skal vi gå i dybden på pårørenderollen og hvordan det påvirker oss når våre nærmeste blir psykisk syke. Du får møte seniorrådgiver og gründer Marius som sammen med psykolog Hege, deler sine pårørende reiser og faglige innsikt. De løfter frem viktigheten av å bli hørt som p…
  continue reading
 
Hva er skogsbading og hvordan kan naturen hjelpe oss med sorg og andre livsutfordringer? I denne episoden skal vi gå i dybden på skogsbading og hvordan naturen er terapeutisk for oss. Du får møte skogsbadguide Nina og lektorstudent Hedda som begge deler sin tøffe sorgreise og hvordan naturen har spilt en viktig rolle for dem i møte med livets utfor…
  continue reading
 
For Egenberedskapsuka 2024 i Oslo har Beredskapsetaten bestemt seg for å fokusere på studenter. Hvor godt preppet er de egentlig for en potensiell krise? I denne episoden snakker vi med Sverre Bakkeli og Jo Augestad fra Beredskapsetaten i Oslo Kommune. Vi snakker blant annet om: Trusselsituasjonen i Oslo: Potensial for terror Oppgraderte egenbereds…
  continue reading
 
Hva er egentlig glede og hvordan kan vi skape rom til mer av denne gode følelsen? I denne episoden skal vi gå i dybden av følelsene våre og spesielt den grunnleggende følelsen mange av oss forbinder med å være “god” - glede. Du får møte psykologspesialist Jeanette Røseth og lege Aili Kristina Hannisdal, som begge har skrevet bøker om hvordan skape …
  continue reading
 
Hva slags rettigheter har et foster? Og når skal de veie tyngre enn morens? Fra unnfangelsen? Ved fødselen? Eller et eller annet vagt sted mellom de to? Det er slike vurderinger man må gjøre når man skal lage en abortlov. Jussprofessor Karl Harald Søvig har sittet i utvalget som har utformet forslag til ny norsk abortlov, og forklarer hvordan abort…
  continue reading
 
Dyrk din egen mat! Vurderer du å lage din egen beredskapshage hjemme i vinduskarmen, på balkongen eller i hagen? Lær mer om å dyrke dine egne grønnsaker så du kan bli selvforsynt i denne episoden av Norsk Prepp podcast. Gjest i studio er hageinfluencer og gründer av Spiselighage.no, Dennis Asbjørnsen. Hva skal til for å dyrke sine egne spiselige pl…
  continue reading
 
Hvordan er det egentlig å bære avhengighetens byrde? I denne episoden går vi inn i rusens dobbeltliv og avhengighetens byrde. Du får møte legen Adeel Møller Anwar og sosialantropologen og forfatteren Gunn-Helen Øye. De deler begge hvordan de havnet i rusens klør, og hva som gjorde at de klarte å snu den indre tomheten som de prøvde å dekke over med…
  continue reading
 
Gaute Grøtta Grav har kanskje hvilepuls, men opptredenen i “71 grader nord” får kommentarfeltene til å koke. Jakob Semb Aasmundsen ER vaskekte TV-skurk og hjelpe oss analysere rollen til reality-karakteren vi elsker å hate. Hvor mye sminke burde Therese Sollien og Pamela Anderson bruke? Sexy religiøse ledere er tilbake i TV-ruta - er religion pluts…
  continue reading
 
Ser du kondensstriper etter fly, livreddende vaksiner og en vanlig pizzaresturant i Washington DC? Eller dreier det seg om hemmelig forgiftning, masse-chipping av befolkningen og rituelle barnedrap? I denne episoden dykker vi ned i konspirasjonsteorienes verden. Hvor kommer de fra, hvordan sprer de seg og hvilken funksjon har de? Folklorist og stip…
  continue reading
 
Hvordan prepper du for kjøp av din første bolig, eller om du skal selge der du bor og kjøpe noe nytt? Boligflipper og ekspert Emilie Willock Frøyland deler sine tips om hvordan økomomien, for visningen, budrunden og oppussingen. Hvordan kan du forberede deg best mulig for å kjøpe bolig? Hva skal til for å få en ekstra god deal? Og hva er de beste p…
  continue reading
 
Loading …

Hurtigreferanseguide

Copyright 2025 | Sitemap | Personvern | Vilkår for bruk | | opphavsrett
Lytt til dette showet mens du utforsker
Spill

OSZAR »