Wetenschap offentlig
[search 0]
Mer
Download the App!
show episodes
 
Artwork

1
Huisarts en Wetenschap Podcast

Redactie Huisarts en Wetenschap

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Ukentlig
 
Wil je als huisarts op de hoogte blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op je vakgebied? Luister dan wekelijks naar H&W Podcast. In deze podcast bespreken wij samen met experts de actuele onderwerpen uit het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.
  continue reading
 
Jurian Ubachs en Randal Peelen praten over alles dat nerds interesseert. Van technologie en wetenschap tot popcultuur en persoonlijke ontwikkeling. Je luistert elke week naar een interessante gastnerd die vertelt over diens hobby of vak, zoals ethisch hacken, de toekomst van gaming, de zin en onzin van Bitcoin, techmonopolies, Formule 1, en zelfs onderwerpen buiten de directe tech-sfeer zoals politiek en persoonlijke interesses van de gasten​​. Gasten in de show zijn vaak experts of enthousi ...
  continue reading
 
Artwork

1
In de Wetenschap

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hier hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. De podcast is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en de universiteit!
  continue reading
 
Artwork

1
Wetenschap.nu

Wetenschap.nu

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
In Wetenschap.nu voert Karin van den Boogaert gesprekken met welbespraakte wetenschappers met interessant onderzoek, briljante ideeën en een verrassende en originele blik op de actualiteit.
  continue reading
 
In De Wetenschapsdialoog bespreekt Bart Torensma – anesthesiemedewerker, klinisch epidemioloog en data scientist – samen met de auteurs van een A&I-artikel de methodologische nuances, statistische overwegingen en klinische betekenis van de studies die in hun artikel aangehaald worden. Hoe interpreteren we de methodologie en resultaten, en wat betekent dit voor de praktijk? Stuur vooraf uw vragen in, luister mee en ontdek hoe wetenschap tot leven komt in de dialoog!
  continue reading
 
Artwork

1
Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?
  continue reading
 
Artwork

1
Bijbel & wetenschap

Geloofstoerusting

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
Op 26 juni 2021 organiseerden Fundamentum en Geloofstoerusting een congres over Bijbel en wetenschap. In deze podcast vind je alle lezingen terug. Op YouTube zijn de lezingen inclusief beeld en PowerPoint te bekijken.
  continue reading
 
Artwork

1
Wetenschapje (8+)

Het Geluidshuis

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor grote en kleine denkers vanaf 8 jaar. Elke aflevering gaan we op zoek naar het antwoord op één welbepaalde vraag. Die zoektocht doen we natuurlijk niet alleen. We laten ons bijstaan door een wetenschapper die ons meeneemt in zijn wereld vol kleine weetjes en grote feiten. Zo komen we veel te weten over van alles of van alles over veel! START! 🗣️ Leen Renders (concept en regie) 🎛️ Bram Coumans (klank en muziek) 👊🏼 Katarina M ...
  continue reading
 
Artwork

1
Praatjes over Wetenschap

Jacotte Brokken - DoediesZot

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
Wat maakt wetenschappelijke content sterk? Hoe krijg je jouw onderzoek in de krant? En moet ik me als onderzoeker in godsnaam aan TikTok wagen? Je hoort het in Praatjes Over Wetenschap. In deze wekelijkse podcast nodigt Jacotte Brokken haar favoriete scicommers, journalisten en allround wetenschapsfans uit.
  continue reading
 
Artwork

1
Enkeltje Wetenschap

Universiteit Leiden

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Månedlig
 
De Universiteit Leiden komt in 2019 met een splinternieuwe podcast: Enkeltje Wetenschap. In minder dan 15 minuten tijd vertellen onze beste wetenschappers over hun onderzoek. Tip: geniet ervan tijdens je treinreis tussen Leiden en Den Haag, onze twee universiteitssteden! Meer weten over alle activiteiten die we organiseren in het kader van ons 444-jarige bestaan? Check de website: https://universiteitleiden.nl/444
  continue reading
 
Luisteren, leren, lachen. Ontdek de perfecte mix tussen educatie en entertainment met Semi Interessant de podcast. Wij (Ruben Havertz & Nick Spapens) nemen je mee op een reis vol leuke wetenschappelijke feitjes en vermakelijke verhalen over onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, psychologie, technologie, economie en marketing. Nuttige kennis, afgewisseld met de nodige comic relief. Verwacht niets, maar krijg veel. Als er maar gelachen wordt.
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Rik van Duijn keert terug aan tafel en vertelt hoe zijn bedrijven Zolder en Attic Security het Nederlandse mkb helpen veiliger te werken met Microsoft 365. We bespreken waarom Microsoft jouw omgeving niet vanzelf optimaal beveiligt, hoe Rik een app bouwde die security toegankelijk maakt, en waarom zijn klanten variëren van vier tot vijfduizend gebr…
  continue reading
 
Wetenschappers moeten hun handen soms vuil maken. En dat mag je in het geval van bio-ingenieur Béné Amery (UGent – FWO) letterlijk nemen. Luister naar haar faalverhaal. Volg ‘Missen is wenselijk’ op www.instagram.com/misseniswenselijk Shownotes Een reeks van SciMingo, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen en Eos Wetenschap, gerealiseerd m…
  continue reading
 
Deze aflevering spreken we met John Morijn. Hij is bijzonder hoogleraar Politiek en Recht in de Internationale Betrekkingen. Wim Brons en Hanna van Loo, onze nieuwe podcasthost, interviewen hem over de gevaren voor de democratische rechtsstaat en de zorgelijke ontwikkelingen in Nederland en de landen om ons heen. Wat zijn de risico’s en hoe kunnen …
  continue reading
 
Wat heb je als developer aan een presentatiecursus van een stemacteur? Meer dan je denkt. Dat ontdekte ook Frans Grotepass van techbedrijf Sioux, die op zoek ging naar manieren om communicatie en presentatiekracht in zijn team te verbeteren. In deze aflevering hoor je hoe actrice en trainer Annefleur Klinkhamer mensen – van performers tot programme…
  continue reading
 
In deze allereerste aflevering van ‘Missen is wenselijk’ hoor je hoe Pieterjan Verhelst (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) zich bij momenten door zijn onderzoek moest spartelen. Luister naar zijn faalverhaal. Volg ‘Missen is wenselijk’ op Instagram Missen is wenselijk ShownotesAv eoswetenschap
  continue reading
 
Verbetert directe toegang tot fysiotherapie de zorg? En welke verbeteringen zijn mogelijk in de astmazorg voor kinderen? Marco Krukerink en Sjoerd Bruggink, beiden huisarts, bespreken de belangrijkste nieuwsberichten van afgelopen maand. Van een nieuw vaccin tegen dengue tot vitamine K-antagonisten in de laatste levensfase. Beluister tevens de colu…
  continue reading
 
Techkunstenaar Julia Janssen is terug aan tafel! Ze vecht niet alleen via haar kunst tegen Big Tech, maar ook met concrete acties: rechtszaken tegen datagiganten via jestaattekoop.nl, haar nieuwe talkshow Data Morgana en een aankomend boek vol ideeën voor een eerlijker internet. Julia laat zien dat privacy geen luxe is, maar de basis voor vrijheid …
  continue reading
 
Als wetenschap de pers haalt, gaat het meestal over doorbraken en ontdekkingen. In ‘Missen is wenselijk’ spreken onderzoekers eens niet over hun successen, maar over de grootste missers, twijfels en tegenslagen in hun onderzoek. 9 wetenschappers, 9 authentieke en grappige faalverhalen. Een reeks van SciMingo, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vl…
  continue reading
 
De sportapp Strava moedigt je aan om het beter te doen dan anderen. Op Duo Lingo krijg je een waarschuwing dat je dringend weer wat woordjes moet leren, anders verlies je je streak. En met je klantenkaart van de supermarkt kun je punten verdienen, waarvoor je dan een beloning krijgt. Waarom worden aan allerlei toepassingen elementen uit games toege…
  continue reading
 
In deze podcast betoogt Trudy Dehue dat feiten altijd het eindproduct van menselijk handelen en menselijke beslissingen zijn. Luister mee naar deze filosofische podcast, waarin emeritus-hoogleraar Wetenschapsonderzoek Dehue in gesprek gaat met huisarts Femke Veldman en adjunct-hoofdredacteur Mariëlle van Avendonk over feiten als maaksels.…
  continue reading
 
Deze week schuift Dennis Doomen aan bij de nerds. Dennis is een doorgewinterde developer, spreker en maintainer van de populaire .NET-library Fluent Assertions. Hij vertelt hoe hij na vijftien jaar vrijwillige ontwikkeling zijn open source-project commercieel maakte. De nerds duiken samen met hem in de wereld van licenties, forks, community-bijdrag…
  continue reading
 
In deze aflevering bespreken we de rechtszaak die de Freedom of Information Coalition heeft aangespannen in reactie op censuurmaatregelen in de EU sinds de oorlog in Oekraïne. Samen met Els de Jong en Wido Potters onderzoeken we de juridische en ethische complicaties van deze situatie, waarbij de verantwoordelijkheden van internetproviders en de im…
  continue reading
 
Heb je wel eens hoofdpijn dat aanvoelt als ijskoude naalden die in je hersenen priemen? Dan heb je misschien wel last van migraine zonder het zelf te weten. Dat gebeurt immers vaker dan je denkt. We gaan in deze aflevering dieper in op die migraine, de vormen, triggers en behandelingen met Marleen Finoulst en neurologe Anneke Govaerts, co-auteur va…
  continue reading
 
Luister mee naar deze bijzondere live-editie van de bespreking van de nieuwsitems van H&W. De podcastmakers maakten deze podcast tijdens de Huisartsendagen. Samen met het publiek bespreken zij 2 nieuwsitems over therapietrouw bij longaanvallen COPD en het gebruik van metalen versus plastic specula. Charlotte EIkelboom won de aios-columnwedstrijd di…
  continue reading
 
We duiken deze week diep in het onderwerp autisme met Annabel Nijhof en techjournalist Arnoud Wokke. Annabel onderzoekt autisme aan de Universiteit Gent, terwijl Arnoud als ouder ervaringsdeskundige is. De aflevering barst van de persoonlijke inzichten, scherpe analyses en bijzondere onthullingen. Zo vertelt Arnoud voor het eerst over zijn geheime …
  continue reading
 
Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat we ook in 2035 nog huisartsenzorg volgens de kernwaarden kunnen leveren? Dat is onderwerp van gesprek in deze podcast, waarin Barbara de Doelder, bestuurslid InEen, Raymond Wetzels, bestuursvoorzitter van het NHG en Hilly ter Veer, algemeen bestuurslid van de LHV, in gesprek gaan met Femke Veldman, huisarts,…
  continue reading
 
Patrick Schreurs, mede-oprichter van News Service Europe, vertelt over de opkomst en ondergang van zijn nieuwsgroepenbedrijf en de slepende rechtszaak met Stichting Brein die daarop volgde. De aflevering schetst een tijdsbeeld van de internetcultuur rond Usenet, hoe nieuwsgroepen functioneerden als voorloper van sociale media en waarom ze ineens on…
  continue reading
 
Desinformatie en pseudowetenschap. Daarover gaat deze podcast, waarin Femke Veldman, huisarts, in gesprek gaat met wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. Hij weerlegt als Sjamadriaan online gezondheidsmythes, analyseert pseudowetenschap en stelt de verspreiding van desinformatie door influencers, BN’ers en mediamerken aan de kaak. Ter Braack was…
  continue reading
 
In deze aflevering vragen de nerds zich af: kunnen we nog spullen uit de VS kopen met een goed gevoel? Randal duikt in een rabbit hole rond digitale onafhankelijkheid en het boycotten van Amerikaanse tech, terwijl Jurian en Ruurt kritisch reflecteren op de afhankelijkheid van Amerikaanse diensten zoals Apple, WhatsApp en Google. Het gesprek ontspoo…
  continue reading
 
Sietske Rozie licht in deze podcast alvast een tipje van de sluier op van haar keynote die ze tijdens de Huisartsendagen 2025 geeft over de inzet van AI in de huisartsenpraktijk. Tessa Dijksman, huisarts, bevraagt Rozie over hoe AI de werkdruk kan verlagen, maar ook wat de risico's zijn. Welke onderdelen van je dagelijkse werk zou je misschien deel…
  continue reading
 
Hoewel ECPR (extracorporele cardiopulmonaire reanimatie) potentieel levensreddend is, roept het vragen op over effectiviteit, kosten en complicaties. Bart gaat in gesprek met Marcel van de Poll en Thijs Delnoij van het MUMC+. Drie RCT’s (ARREST, Praag en INCEPTION) worden vergeleken. Ze tonen uiteenlopende resultaten, deels door verschillen in uitk…
  continue reading
 
The Good Cloud biedt een privacyvriendelijk alternatief voor grote cloudproviders zoals Apple, Google en Microsoft. In deze aflevering spreken we met Kay Eeftink, directeur van The Good Cloud, over hoe hun platform werkt, waarom ze zijn gestopt met het overtuigen van mensen en waarom een privacybewuste cloud nog steeds een lastig verkoopverhaal is.…
  continue reading
 
In deze podcast licht Demi Ronner, aioto, de belangrijkste uitkomsten uit haar onderzoek naar dementie toe. Zij gaat met Femke Veldman, huisarts, in gesprek over het stellen van de diagnose dementie en laat zien dat huisartsen die beter kunnen stellen dan ze zelf denken.Av Redactie Huisarts en Wetenschap
  continue reading
 
Een op de zeven mensen hebben migraine. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Migraine is veel meer dan ‘een beetje hoofdpijn’, het is een hersenziekte en een migraine-aanval bestaat uit verschillende fases. Wat is migraine precies? En welke behandelingen bestaan er? Expert Jan Versijpt (UZ Brussel) vertelt je in deze podcastaflevering alles wat je …
  continue reading
 
In deze aflevering duiken we diep in de wereld van Flitsmeister, samen met oprichter en CTO Sjoerd Perfors. Hoe groeide deze app van een simpele flitswaarschuwer naar een geavanceerd verkeersplatform met eigen hardware? En waarom is CarPlay ineens een betaalde feature? We bespreken de Flitsmeister Dash, een standalone apparaat voor in je auto, en h…
  continue reading
 
Loading …

Hurtigreferanseguide

Copyright 2025 | Sitemap | Personvern | Vilkår for bruk | | opphavsrett
Lytt til dette showet mens du utforsker
Spill

OSZAR »